Euroopan unioni | Euroopan aluekehitysrahasto | Euroopan sosiaalirahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

Säädösperusta

Laki alueiden kehittämisestä ja rakennerahastohankkeiden rahoittamisesta (8/2014), 11 §
*Komission asetus(EU) N:o 1407/2013, annettu 18 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen (ns. de minimis -tuki).

De minimis -tuki

De minimis -tuella eli vähämerkityksisellä tuella tarkoitetaan komission asetuksessa (EU) N:o 1407/2013* tarkoitettua tukea. De minimis -tuki on julkista tukea, joka on myönnetty valtion, kunnan tai kuntayhtymän varoista riippumatta tuen muodosta esimerkiksi suorana avustuksena, alihinnoiteltuna palveluna, lainana, takauksena tai korkotukena. Julkinen tuki voi olla osittain tai kokonaan peräisin EU:n varoista. Tuen myöntämisessä noudatetaan Komission asetusta (EY) N:o 1407/2013, annettu 18 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen. (Julkaistu EUVL nro L 352, 24.12.2013.)

Yleistä de minimis -tukea voidaan myöntää yhtä yritystä kohti kolmen verovuoden aikana enintään 200 000 euroa. Hakija on velvollinen ilmoittamaan aiemmin saamansa de minimis -tuet, kun se hakee uutta tukea, joka myönnetään de minimis -asetuksen nojalla.

Konserni eli ”yksi yritys”

”Yhdellä yrityksellä” tarkoitetaan de minimis -asetusta sovellettaessa yrityksiä, joiden välillä vallitsee vähintään yksi seuraavista suhteista:

  1. yrityksellä on enemmistö toisen yrityksen osakkeenomistajien tai jäsenten äänimäärästä;
  2. yritys on oikeutettu asettamaan tai erottamaan toisen yrityksen hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsenten enemmistön;
  3. yrityksellä on oikeus käyttää määräysvaltaa toisessa yrityksessä tämän kanssa tehdyn sopimuksen taikka tämän perustamiskirjan, yhtiöjärjestyksen tai sääntöjen määräyksen nojalla;
  4. toisen yrityksen osakkeenomistajana tai jäsenenä olevan yrityksen hallinnassa on toisen yrityksen muiden osakkeenomistajien tai jäsenten kanssa tehdyn sopimuksen nojalla yksin enemmistö kyseisen yrityksen osakkeenomistajien tai jäsenten äänimäärästä.

Yritykset, joilla on jokin ensimmäisen alakohdan a–d alakohdassa tarkoitetuista suhteista yhden tai useamman toisen yrityksen kautta, katsotaan myös yhdeksi yritykseksi.

De minimis -tuki yritysten sulautuessa tai jakautuessa

Yritysten sulautuessa tai yrityskauppojen tapauksessa kaikki sulautuville yrityksille aiemmin maksetut de minimis -tuet on otettava huomioon, kun seurataan 200 000 euron rajan täyttymistä. Jos yksi yritys jaetaan kahdeksi tai useammaksi yritykseksi, ennen jakoa myönnetty tuki on kohdennettava tuesta hyötyneelle yritykselle eli sille, joka hoitaa jatkossa ne toiminnot, joihin de minimis -tuki myönnettiin.

Taloudellinen toiminta

Yrityksiksi katsotaan kaikki organisaatiot, jotka harjoittavat taloudellista toimintaa. EU-oikeudessa taloudellisella toiminnalla tarkoitetaan tavaroiden ja palveluiden tarjoamista tietyillä markkinoilla. Merkitystä ei ole organisaation oikeudellisella muodolla, rahoitustavalla tai sillä tavoitteleeko organisaatio voittoa vai ei. Myös kolmannen sektorin järjestöjen, tutkimusorganisaatioiden, innovaatiovälittäjien (teknologiakeskukset ja yrityshautomot) tai voittoa tavoittelemattomien ns. välittäjäorganisaatioiden toiminta voi kuulua de minimis -asetuksen soveltamisalaan.

Tuen laatu

Kirjoita tietokenttään, onko tuki suora avustus, ilmainen tai alihintainen palvelu tai tavara, laina, takaus, pääomapanos tai riskipääomasijoitus. Jos tuki ei ole laadultaan mikään näistä, kirjoita tietokenttään, millaisesta tuesta on ollut kyse.

Ohjeistusta vähämerkityksisestä tuesta on saatavilla työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta:

https://tem.fi/vahamerkityksinen-tuki-eli-de-minimis-tuki

Lisätietoja tuen myöntäneeltä viranomaiselta.

Menettely tuen myöntämiseksi

  1. Ennen tuen myöntämistä yritykseltä on pyydettävä ilmoitus kaikista muista de minimis -tuista, jotka se on saanut kuluvan ja kahden edeltävän verovuoden aikana. Verovuosi on kalenterivuosi tai, jos yrityksen tilikautena ei ole kalenterivuosi, se tai ne tilikaudet, jotka ovat kalenterivuoden aikana päättyneet. Ilmoituksen on oltava kirjallisessa tai sähköisessä muodossa. Uuden tuen myöntäminen ei saa johtaa 200 000 euron rajan ylittymiseen.
  2. Jos yritys saa samoihin kustannuksiin myös muuta kuin de minimis -tukea, on varmistuttava, että tuen myöntäminen ei johda tälle muulle tuelle asetetun maksimi-intensiteetin ylittymiseen.
  3. Yritykselle on ilmoitettava kirjallisesti tuen aiottu määrä. Samalla on ilmoitettava, että kyseessä on de minimis -tuki ja mainittava asetuksen täydellinen nimi ja tiedot julkaisemisesta Euroopan unionin virallisessa lehdessä.
  4. Kaikki de minimis -asetuksen soveltamista koskevat tiedot on tallennettava ja koottava. Tukea koskevat asiakirjat on säilytettävä 10 vuoden ajan tuen myöntämispäivästä. Säilytettävien asiakirjojen tulee sisältää kaikki tarvittavat tiedot sen osoittamiseksi, että de minimis -asetuksen vaatimuksia on noudatettu. Komission pyynnöstä tukea koskevat tiedot on voitava toimittaa 20 työpäivän kuluessa pyynnön esittämisestä.
  5. Jos tukitoimenpiteeseen kuuluvien tukien yhteismäärä ylittää 200 000 euroa, ei de minimis-asetusta sovelleta tukeen edes sen osuuden osalta, joka ei ylitä tätä enimmäismäärää. Jos siis yritys on viime vuonna saanut de minimis-tukea 150 000 euroa ja sille myönnetään tänä vuonna 100 000 euroa, kohdistuu takaisinperintävelvollisuus tähän koko 100 000 euron tukeen, ei pelkästään sallitun enimmäismäärä ylittävään 50 000 euroon.
  6. Vaikka tuen määrä jää alle asetuksen määrittelemien kynnysarvojen, tulee sen täyttää kaikki asetuksen edellytykset ollakseen de minimis -tukea.